Hoppa till innehåll

Hur gick det för Sverige i Afghanistan?

Den svenska insatsen i Afghanistan pågick från 2002 till maj 2021. Enligt Försvarsmakten så var det som mest cirka 1 000 svenska soldater och officerare som ingicki styrkan och totalt arbetade fler än 7 000 personer på den svenska basen Camp Northern Light fram till 2014, då basen lämnades över till den afghanska staten. 

Därefter bestod det svenska bidraget av cirka 50 personer, de flesta grupperade på flygbasen Camp Marmal. Nato-insatsen RSM inleddes i januari 2015 i samband med att Isaf upphörde. FS 40 har bestått av 16 personer med Ing 2 som uppsättande förband.

insatschef Michael Claesson säger att insatsen i Afghanistan har varit ett av de mest omfattande internationella uppdrag någonsin. Och priset har varit högt. Fem svenska soldater har stupat och 24 har sårats, vissa med men för livet.

Det var efter 2010 som dess offer krävdes. Redan 2008 klagade den svenska styrkan på att de saknade bilar med tillräckligt skydd.

Omkring 20 afghaner dödades i svenska strider fram till och med 2010. Efter detta år har jag inte hittat siffror, men då var den styrkan som mest enbart hälften av den högsta siffran. Minst två erfarna al-qaida-krigare dödades i vilket av svenskar sedan dess.

Terroristförsöket under december 2010 sägs ha verit delvis ett försök till hämnd fö att Sverige deltog i kriget i Afghanistan och för att svenskarna var tysta.

Är det verkligen värt att ge USA militärt stöd i meningslösa och misslyckade krig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *